Скандали в „Продължаваме промяната“ заради Бойко Рашков

0

Да бъде ли издигнат Бойко Рашков за депутат на предсрочните избори или не. Това е новата разделителна линия в „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, научи „Филтър“ от активисти в централите на коалицията. Единият лагер около Даниел Лорер е против, защото името на бившия вътрешен министър е замесено в скандала с корупцията по митниците. Другите, групирани около Кирил Петков и Асен Василев, настояват той да остане. В същото време в „Демократична България“ все още има малка вероятност да издигнат на избираемо място обвиняемия бивш главен секретар на МВР Живко Коцев, който е лично протеже на Атанас Атанасов.

Бойко Рашков два пъти влиза в Народното събрание като депутат от ПП, но в гражданската квота. Той не е член на партията. Беше водач на листата в Перник, въпреки че няма общо с миньорския град. Роден е в село Огняново до Гоце Делчев, а след това е учил, работил и живял в София. Като бивш вътрешен министър Рашков беше ангажиран с атаки по враговете ГЕРБ и ДПС, но при сглобката изпадна в немилост в собствените си редици и дори гласува различно от колегите си в парламентарната група. Тогава дори му забраняваха да говори по големите телевизии. След провала на ротацията обаче бившият следовател отново стана необходим на ПП, защото влязоха в нова битка с ГЕРБ. Тогава обаче дойде скандалът с корупцията в митниците. Шефката на агенцията беше арестувана заедно с Марин Димитров и сина му Стефан, които са от Хасково. Обвинен беше задочно и легендарният контрабандист Никола Николов-Паскал. По време на скандала изплуваха снимки от телефона на Стефан Димитров, на които той позира с Бойко Рашков. Тогава депутатът заяви, че познава само баща му, но се оказа, че двамата са го посещавали в МВР над 10 пъти. Сега те са обвинени, че са били посредници между високите етажи на властта и Паскал, за да има чадър над каналите му за контрабанда.

Точно заради корупционния скандал сега участието на Рашков в изборите е под въпрос. Според голяма част от членовете на „Продължаваме промяната“ той ще донесе още негативи на партията, дори да не бъде привлечен като обвиняем, защото в хората останало усещането, че е свързан с контрабандата. Според другия лагер Рашков трябва да остане като послание, че пазят хората си, а и той имал много информация, която може да използва срещу тях. Самият Бойко Рашков още не е водил разговори с лидерите на ПП за бъдещо участие в изборите и следващия парламент. Той остана в редиците им от двата служебни кабинета на Румен Радев и продължи като редовен шеф на МВР. Точно тогава са били най-честите му срещи с Марин и Стефан Димитрови, а прокуратурата още търси доказателства за участието му в корупционната схема за контрабанда. След това името му беше обсъждано за шеф на новата Антикорупционна комисия, но депутатите така и не стигнаха до избора на кандидати.

ЖИВКО КОЦЕВ САМ СЕ ОТКАЗВА ОТ ЛИСТИТЕ

Бившият главен секретар на МВР се оплакал, че рухнал психически след обвиненията за бандата на Паскал

Обвиненият като член на бандата на Паскал бивш главен секретар на МВР Живко Коцев засега няма да бъде кандидат за депутат, гласят последните новини от кухнята на „Демократична България“. Коцев сам се отказал от офертата, защото рухнал психически след обвиненията. Партийците от ПП и ДБ пък не искали това да се използва в предизборната кампания.

Като предложен от близкия си приятел Атанас Атанасов, Живко Коцев се издигна до високия пост в кабинета на сглобката, а преди това в редовното правителство на Кирил Петков стана директор на МВР за София-област. В миналото той беше близък на Цветан Цветанов, който го прати директор във Велико Търново, когато избухна скандалът с умъртвеното бебе на родилка. Подчинените на Коцев разследваха лекари, които после осъдиха държавата в Страсбург. Братът на Живко Коцев е висш партиен функционер на ДСБ в София и по тази линия е близък с председателя на партията Атанас Атанасов. Затова и се издига в йерархията. Коцев беше една от мишените на ДАНС и Антикорупционната комисия в разследването за корупция в митниците, защото е засичан много пъти в комуникация със Стефан Димитров и бившата шефка на митниците Петя Банкова. След обиск в кабинета му той потърси главния прокурор Борислав Сарафов, даде показания като анонимен свидетел и подаде оставка. След това от ПП и ДБ го извикаха на среща и го убедиха да оттегли оставката си, а в замяна са му предложили защита като кандидат за депутат, облечен в легендата като жертва на статуквото, научи „Филтър“. Тогава обаче Коцев още не беше обвиняем.

Източник: в. „Филтър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече