Бойко, Слави и Доган стягат коалиция в сянка

0

Бойко Борисов стяга нова тройна коалиция в сянка. Засега ПП и ДБ категорично остават извън бъдещата сглобка, която ще се гради след вота около ГЕРБ, ДПС и ИТН. Борисов все пак остави вратата за преговори с ПП отворена.

ГЕРБ и ДПС и в момента си партнират много успешно, но Бойко не иска да управлява само с партията на Ахмед Доган, за да не дразни прекомерно собствения си електорат и западните партньори. За всички е ясно, че именно Сокола е силният човек в Движението и фанатично верните симпатизанти гласуват за него, а не за моментните лидери, които и да са те. Доган назначава и уволнява водачи на формацията си само с кимване на глава.

Търси се „малък брат“, който да скрепи прегръдката между Борисов и Доган чрез неговия довереник Пеевски и да легитимира новото управление с дежурните приказки за национално съгласие. ИТН на Слави Трифонов били готови да влязат макари негласно във властта, за да изгонят омразните им ПП-та, с които развалиха рахатлъка още през лятото на 2022г.

Пък и Слави никога не е крил възхищението си към почетния лидер на ДПС, наричал го е „голям, единствен, мъдър човек“.

Разбира се, отново всячески ще се избягва думата „коалиция“, но задругата между Борисов, Пеевски и Дългия ще се сглоби с опорките за прозападната ориентация на страната плашилата за служебните кабинети, коалиция „Пудел“ и т.н., пише „Галерия“.

Трипартийното съдружие вече работи активно. Изключваме СДС от сметката, защото славната някога партия сега е само синя значка на ревера на ГЕРБ. Хората на Борисов, Делян Пеевски и сценаристите на Слави громят гръмогласно последните скандали, в които са замесени все персонажи, свързани с „Промяната“.

И скандалът в митниците, и аферата „Корал“ мачкат електорално ПП-ДБ, а Бойко Борисов и съдружници помпат мускули. Самият Борисов каза, че не е затворил вратата за преговори и с ПП-ДБ, но при неговите условия и с негови министри.

А депутатите от ГЕРБ, ДПС и ИТН вече демонстрират „заедност“, както казваше Сокола. Те например искат да знаят дали доскоро управляващите са сложили чадър над дейността на баща и син Марин и Стефан Димитрови, считани за контрабандисти с дебели връзки в МВР.

Интересно е, че същите активисти пак заедно мълчат за убийството на Мартин Нотариуса. Любопитно е още, че народните представители на Слави Трифонов участваха в освобождаването на председателя на НС Росен Желязков, но Бойко Борисов дори не ги посочи с пръст. В същото време той с гневен тон заплаши ПП-ДБ, че са „посели ветрове и ще пожънат буря“.

В задачата остават само две неравенства. Дали още някоя формация ще се присъедини към коалицията на желаещите. Соцлидерката Корнелия Нинова винаги е готова да се курдиса някъде – било като министър, било като се присламчи към идеите на „Възраждане“.

Другото неизвестно е дали ИТН ще успее да прескочи 4-процентовата бариера. Нисък дувар, но партията на Дългия може и да не го прескочи, сочат някои социологически проучвания. Затова от ГЕРБ могат да ударят рамо на Слави и тошковците, ако към 15-16 ч. следобед в изборния ден се окаже, че те остават под чертата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече