МАШИНАЦИИ: Как Кирил и Лена излъгаха държавата

0

Кирил Петков е станал служебен министър на икономиката с цената на фалшифицирани документи и фактическа измама, представени в Агенцията по вписванията. Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти Петков от конфликт на интереси.

Фалшиви документи, подписани с електронния подпис на Лена Бориславова, са използвани, за да се смени Управителният съвет на сдружението „Да запазим Корал“, чийто член беше Кирил Петков. Това обясни пред „Филтър“ главният редактор на „Бивол“ Асен Йорданов, който е и член на организацията и един от хората, чийто подпис също е фалшифициран.
Оказва се, че в аферата е участвал и Никола Минчев. Според метаданните той е изготвил един от най-фрапантните фалшиви файлове – Декларацията на председателя Атанас Русев.

В разследването си сайтът „Бивол“ твърди, че тъкмо Лена Бориславова е фалшифицирала подписите и документите. Според изнесените данни това се случва през 2021 година, когато Кирил Петков трябва да стане министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев, но все още е член на Управителния съвет на неправителствена организация. Входирани са в Агенцията по вписванията, за да се смени Управителният съвет на сдружението „Да запазим Корал“, на което Атанас Русев е председател, обяснява самият той.

„Когато ни извикаха в ДАНС, там ни показаха един документ. Видях, че пълномощното от мое име е за Лена Бориславова и под него моят подпис е фалшифициран, копиран от спесимена за подписи в Агенцията по вписванията. Бях изумен, когато прочетох името на Лена Бориславова“, каза още Русев. Той уточнява, че са подали сигнала до ДАНС през юли 2023 г. Те сами отишли в агенцията, а на се били викани.

„Тази фалшификация е направена, за да може Кирил Петков да стане министър на икономиката в служебното правителство – каза през „Филтър“ Йорданов. – Когато това нещо е станало, са знаели само Лена Бориславова, Кирил Петков и баща му Петко Петков. Никой не е подозирал, че е направено, защото освен всичко друго е и противоуставно. Действали са спешно, за да се изчисти Кирил Петков от конфликт на интереси, като в същото време си запази влияние в сдружението, като сложи своя човек Мартин Драгулев.“ Според Йорданов са фалшифицирани не само неговия и на Атанас Русев подписи, но на още 7–8 души. Подписите са изтеглени от други документи на сдружението. Когато Атанас Русев се опитва да намери документите в Агенцията по вписванията, се оказва, че такива няма. Те се появяват една година по-късно.

„Да запазим Корал“ е организация, известна с активната си позиция не само за запазването на морския бряг, но и по всякакви природозащитни каузи. НПО-то всъщност е единствената обществена структура, която до известна степен легитимира Кирил Петков като опозиционер на управлението на ГЕРБ.

През август 2023 година ДАНС сезира Софийската районна прокуратура за нарушението и в началото на септември е образувано досъдебно производство в МВР.

Случаят е даден на разследващ полицай в 5-о РПУ към СДВР-София.
Започва разследване, по което до този момент за 8 месеца са събрани доказателства и са разпитани над 15 свидетели. Неочаквано без никакви обяснения Софийската районна прокуратура изземва обратно делото и го праща за разследване на Бургаската районна прокуратура. След разразилия се скандал от държавното обвинение обявиха, че разследват сигнала на Атанас Русев.

Кирил Петков и Лена Бориславова засега са лаконични, като твърдят, че не се притесняват от проверки, а случаят се претопля предизборно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече