От сега се търси нова сглобка за след вота

0

Твърде вероятно е да не се сформира редовно правителство след изборите на 9 юни и да си останем със служебен кабинет и нов вот наесен. Това прогнозират социолозите, а и Бойко Борисов мобилизира електората, като плаши с този сценарий.

Социолозите предсказват 10 пункта преднина за ГЕРБ пред ПП-ДБ, чието второ място не е сигурно. Зад врата им с равностойни сили ги преследват „Възраждане“ и ДПС. При това положение възможните сглобки наистина изглеждат почти като „мисията невъзможна“.

Служебният премиер Димитър Главчев знае това и е заявил пред министрите си да се готвят да управляват дълго, пише „Галерия“.

Възможно е обаче и да има редовен кабинет. Отсега се работи по новата сглобка. ГЕРБ и ДПС работят в пълен синхрон, но само с техните депутати няма да им излезе математиката. Търси се трети или дори четвърти партньор в сянка, който да легализира управлението. За ролята на „булката“ има няколко мераклии, но предизборно мълчат, за да не дразнят избирателите си.

Никой не казва, че е готов да се коалира с ГЕРБ, защото хората, които гласуват за други формации, принципно са против Борисов.

Възможен сценарий е негласна коалиция между ГЕРБ, ДПС и ИТН. Те и сега действат заедно по много въпроси. Сценаристите на Слави няма да се афишират гласно, дори ще критикуват, но по важните решения ще гласуват правилно. Не е изключено Борисов да протегне бащински ръка и към ПП-ДБ, но този път ще търси подкрепа изцяло по неговите правила.

Вече се лансира и хипотезата, че Бойко може да разцепи ПП-ДБ, като приласкае хората на Христо Иванов. „На Христо му е предложено лично да посочи човека, който ще заеме поста правосъден министър“, говори се в десницата. Със сигурност обаче Иванов ще настоява за реформи в прокуратурата и службите, за което в ГЕРБ и ДПС няма мерак.

Социолози не изключват към новата сглобка да се пришие и „Солидарна България“ на Ваня Григорова и Мая Манолова. Синдикалистката винаги е работила добре с ГЕРБ, а Манолова стана омбудсман с протекцията на Борисов. Не е много сигурно обаче, че Ванчето и Майчето ще влязат в парламента. Ако са близо до 4-процентовата бариера, може да получат по едно рамо от големите батковци в името на бъдещето управление.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече