Президентът Радев с таен план за Скопие

0

На власт в Северна Македония дойде антибългарската ВМРО-ДПМНЕ, а президент стана Гордана Силяновска-Давкова, подкрепена от същата партия. Новата „влада“ при комшиите отказва да впише българите в конституцията, което е евфемизъм за това, че тормозът над нашите сънародници там ще продължи, пише „Галерия“.

Президентът Румен Радев обаче има таен план за Скопие, от който на „политичарите“ край Вардара ще им пламнат ушите. Таен, защото лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и новата президентка Силяновска изобщо няма да разберат откъде ще им дойде! Иначе всичко ще си е явно и законно – според Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който съседите упорито отказват да изпълняват.

Радев е готов да забрави вътрешнополитическите дрязги и ще работи съвместно със служебния кабинет и с редовното правителство, ако има такова. Целта е да покажем на скопяни, че държавата е единна и твърда. Думите на Мицкоски, че очаква начело на България да застане „по-разумен, премиер“ може и да се харесват на развеселения от тиквешка ракия електорат, но са чутовен дипломатически гаф.

Подобни изцепки вредят на Северна Македония, защото отдалечават страната от ЕС. И сериозно изнервят албанците, които се бавят по пътя към Европа заради скопския магарешки инат. Не са доволни и албанците вътре в страната, които са наясно, че постюгославският национализъм на ВМРО-ДПМНЕ ги дърпа надолу.

Страната ни е категорична по два въпроса -българите трябва да се впишат в конституцията на Северна Македония, а комшиите да изпълняват стриктно договора за добросъседство. Това означава да се сложи край на езика на омразата в медиите, да не се тормозят българи заради етническия им произход, да се пренапишат пълните със сърбофилски фантасмагории учебници, да се пази българското културно наследство, да се поддържат военните гробища, в които почиват български бойци и т.н.

Разбира се, нищо от това не се случва. Мицкоски, който изгради политическа кариера с антибългарски мантри, се изцепи, че не бил разбирал какво толкова България е отстъпила в отношенията си към Скопие. Забравил е, изглежда, че ако след Гърция и България ги беше ударила с вето.

Антибългарската риторика се следи изкъсо в президентската администрация у нас. Румен Радев ще открие и втори фронт за българската кауза – на международно ниво, съобщиха ни източници от „Дондуков“ 2. При всичките си срещи с лидерите на партньорските държави, Радев ще продължи да обяснява какъв е проблемът между София и Скопие. Нещо, което много външни министри на Бойко Борисов проспаха, а уж приоритет на родното председателство на ЕС бяха Западните Балкани. Президентът гледа какви ги вършат  нашите управници по темата „Северна Македония и при грешна стъпка ще има недвусмислена реакция, твърди информаторът ни.

Припомняме, че новата президентка със звучното сръбско име Гордана Силяновска пропусна името Северна пред държавата си по време на клетвата си. Сама удари шамар на PCM, а публиката ръкопляска!

Последва безпощаден отговор.

Радев напомни на братовчедите край Вардара, че трябва да спазват международните договори, както прави и България. По този повод гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също предупреди Скопие, че трябва да спазват Преспанския договор и че провокациите ги отдалечават от ЕС.

„Беше посочено ясно какво се очаква от РСМ, а именно да поддържа добри взаимоотношения с другите страни, участващи в процеса, да спазва ангажиментите си и да прилага съществуващите споразумения, в това число тези с Гърция и договора с България. Това са очакванията на ЕС“, каза говорителят на европейската служба по външни въпроси Петер Стано. В тази посока се изказа и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Вашингтон също призова РСМ за усилия и реформи, необходими за пътя към ЕС. Американците напомниха на Скопие да спазва Преспанския договор и договора за приятелство с България. Така че този път всички козове са в български ръце. Остава само скопяни да започнат да играят по правилата. За съжаление, последните провокации към нашата страна не са случайни, а по сценарий и показват, че отношенията ще са влошат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече