Новите хрантутници: 420 българи в битка за по 15 бона евродепутатска заплата

0

420 българи влизат в люта битка за по 15 000 лв. заплата на месец. Толкова вземат всички избрани евродепутати. Регистрираните кандидати за място в Европейския парламент (ЕП) са със 101 повече от тези през 2019 г., показа проверка на „Телеграф“ в Централната избирателна комисия.

Една от възможните причини за по-големия интерес сега може би е фактът, че този път изборите са 2 в 1 – европейски и парламентарни, а повечето политически сили са регистрирани и за двата вида. България изпраща в Брюксел 17 представители.

Всички членове на ЕП получават едно и също месечно възнаграждение, което е равно на 38,5% от основната заплата на съдия в Съда на ЕС. Това означава бруто по 10 075,18 евро и 7853,89 евро нето след приспадане на данъците на ЕС и социалноосигурителните вноски (данните са валидни към 1 юли 2023 г.). По фиксирания курс на еврото това прави точно 15 360,87 лева чисто. Тъй като държавите членки могат да налагат допълнителни национални данъци, крайните нетни стойности зависят от данъчния режим на родната страна на депутата.

Освен това бившите евродепутати имат право на пенсия при навършване на 63 години. Нейният размер е 3,5% от заплатата им за всяка пълна година като депутати. При сегашното ниво на заплатите депутат, който изкара целия си мандат, след навършване на 63 години ще получава около 1760 евро всеки месец към основната си пенсия.
В допълнение към заплатата си евродепутатите, подобно на членовете на националните парламенти, имат право на надбавки и представителни разходи, които покриват тези, направени при изпълнение на техните парламентарни задължения често извън родината им. Дневните (350 евро на ден), известни още като надбавка за пребиваване, покриват настаняване, храна и свързаните с това разходи за всеки ден, през който член на Европейския парламент е в някое от седалищата му по служба. В края на своя мандат членовете на ЕП имат право и на преходна надбавка, равняваща се на една месечна заплата за година от мандата, за период от не повече от две години. От Брюксел плащат и 2/3 от медицинските разходи на членовете си.

Всеки евродепутат се явява и работодател и има възможност и за разходи за сътрудници за близо 25 000 евро.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече