С каква скорост се е движила колата на НСО с Кирил Петков, която УБИ човек?

0

Мъж загина, а няколко души бяха ранени при катастрофа с автомобил на НСО, в който е бил превозван бившият премиер и лидер на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

„Образувано е досъдебно производство по случая“, обясни пред Би Ти Ви полк. Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Военна прокуратура-Сливен.

„Извършени са всички необходими първоначални действия, оглед на местопроизшествията и разпит“, посочи той.

Инцидентът става на 16 май в 17:30 часа на входа на Аксаково край Варна. Ударът става на Т-образно кръстовище. Шофьорът на цивилния автомобил е починал. Неговата спътничка остава в тежко състояние. Те я в реанимация и е на командно дишане. Извършена е операция. Има риск за живота ѝ.

„Предмет на разследването е какви са извършените нарушение на Закона за движение по пътищата. Предстои да се разбере. Към момента не можем да дадем данни, защото ще бъде спекулация. Целта на разследването е да се установи виновно поведение на единия или на другия водач, или и на двамата“, добави полк. Христо Тинев.

От Националната служба за охрана разпространиха позиция, в която казаха, че автомобилът се е движил по път с предимство, когато се случва катастрофата.

„Ще бъде установено с каква скорост се е движил автомобилът на НСО. Ще бъдат възложени експертизи. Вещите лица ще отговорят на въпросите по всички детайли“, обясни прокурорът.

„Извършени са разпити. Има следствена тайна, както е известно. Всичко ще бъде детайлно проучено. Разследването ще бъде обективно. Към момента не можем да се произнесем по въпроса за вината. Прокуратурата е независима от политически игри и изявления.

Защо Кирил Петков е пътувал с охрана на НСО – не мога да отговоря. Трябва да бъде установено в хода на разследването. Няма необходимост прокуратурата да се замесва в предизборни спекулации“, добави той.

„Съгласно член 396 от НПК служителите на НСО са компетентност на Военната прокуратура. Тъй като водачът на служебния автомобил е служител на НСО, ние разследваме“, каза още полк. Христо Тинев.

Според бившия зам.-ректор на академията на МВР Милен Иванов автомобилът на НСО от тежката катастрофа на входа на Аксаково, не се е движил бързо. Той смята така, тъй като по нея няма толкова сериозни щети.

„Ще се извърши автотехническа експертиза, която ще изясни скоростта на движение. Дори да е била превишена, не е с много”, поясни Иванов.

На въпрос при кои обстоятелства кола на НСО може да наруши правилата законно, зам.-ректорът на академията на МВР обясни следното:

„Единствената хипотеза той да не съобразява със Закона за движение на пътищата, е когато се намира в специален режим на движение – пуснал е съответните светлини. Когато има заплаха, може да направи всичко за да предотврати посегателство спрямо охраняваното лице. Тогава всички шофьори са длъжни да му осигурят предимство, независимо от маркировка и светофарна уредба”.

Иванов коментира и може ли Кирил Петков да използва кола на НСО като бивш премиер. „Полага му се до 4 години, след като напусне поста. Ако има заплаха за живота му, също може да използва такъв автомобил”, допълни той.

И поясни, че в колите на НСО трябва да има оборудване за оказване на първа долекарска помощ, за лична защита и противогази, но за съжаление това често не се спазва.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече