Волен Сидеров върти по телевизията си стария химн на България от 1964 г.

0

Телевизията на Волен Сидеров „Алфа” пуска химна на България от времето на Тодор Живков. В първите секунди на полунощ задължително звучи „Мила Родино” по текста на стихотворението „Горда Стара планина”, написано от Цветан Радославов през 1885 г., но и преработвано няколко пъти по-късно.


Атакист №1 подържа версията от времето на комунизма, когато от оригиналът отпада стихчето: „Хайде братя българи,/ към Балкана да вървим./ Там се готви бой юнашки,/ за свобода, правдини”, но се добавят цели два куплета: „Паднаха борци безчет,/ за народа наш любим./ Майко, дай ни мъжка сила,/ пътя им да продължим” и „Дружно братя българи, /с нас Москва е в мир и бой!/ Партия велика води,/нашият победен строй”.


Волен, който е известен с пристрастията към политиката на Кремъл, предпочита зрителите на медията му да слушат и стихчето за Москва, което остана в историята до 1990 г., след което бе дебело зачертано от тогавашните ни парламентаристи. „Алфа” е единствената телевизия у нас, в която се върти старата версия на химна, чиято мелодия през годините е било обект на изострени коментари.

Смята се, че част от текста на химна до 1990 г. е политически мотивиран, макар че възпява столица на чужда държава, което буди различни асоциации и дипломатически намигвания. Текстът по соца бил преработен от Димитър Методиев и Георги Джагаров, а музиката – „пипната” от Филип Кутев и Александър Райчев. След 10 ноември 1989 г. във Великото народно събрание постъпват няколко предложения за национален химн, но окончателно се налага „Мила Родино”, макар критиците да обясняват, че мелодията е „леко” заимствана от стара еврейска песен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече