Лорер: Моминското име на майка ми е Пардо –като фамилията на президентката на Мексико

0

Смятам, че българските политици е задължително да владеят поне два чужди езика, казва кандидата за евродепутат от ПП-ДБ

Българският политик Даниел Лорер е възможно да има далечна роднинска връзка с новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Пардо, която е потомка на български евреи. Оказва се, че дядото на Лорер по майчина линия е лекар с фамилия Пардо, обичал е много природните науки като биология, също като бабата и дядото на Клаудия Пардо. Майката на първата жена-президент на Мексико също е била биолог и лекар. Попитахме Даниел Лорер какво още се знае за българските корени на еврейския род Пардо.

  • Г-н Лорер, оказвате се далечен роднина на президента на Мексико, Клаудия Пардо, която е първата жена-президент на Мексико. Как установихте този факт?
  • Единственото, което знам е, че Клаудия Пардо е потомък на български евреи. Най-любопитното е, че дядо ми по майчина линия е Елиас Пардо. Родът Пардо го сочат за софийски, а Елиас Пардо е роден в Монтана, тогавашен град Фердинанд. Но като младеж таткото на майка ми развива афинитет към химия, биология и въобще към природните науки и го пращат да учи в медицина в София. От родителите си знам, че някъде в последните години на следването, Елиас Пардо остава да работи в София и става лекар-невролог. Бабата и дядото на Клаудия Пардо по майчина линия емигрират от България в началото на 40-те години на миналия век, а по BBC попаднах на репортаж, в който се разказва как майката на Клаудия Пардо – Ани, става биолог и лекар. Моята майка Матилда е с моминско име Пардо, така че съвпаденията са много. Но не ни е останало време да проверим каква точно и дали имаме родствена връзка с новия президент на Мексико Клаудия Пардо.
  • Тази неделя и в България имаме избори, при това 2 в 1 – Вие ли ще се окажете българският евродепутат с най-много езици в биографията?
  • Нека първо бъда избран (смее се – б. р).
  • И все пак – освен английски и френски език, още колко езици говорите?
  • Започнах с английски език от Първа английска гимназия в София, след това научих немски, френски, руски, а когато живяхме в Израел, и иврит. Но смятам, че българските политици е задължително да владеят поне два чужди езика, защото това е от ключово значение в комуникацията с колеги от други държави. Освен в Тел Авив, съм живял в Брюксел, Барселона, Цюрих и точно владеенето на чужди езици ми е помагало изключително много в работата.
  • Ако бъдете избран за евродепутат, в Брюксел ли ще изберете да живеете или ще предпочетете българския парламент, тъй като сте водач и на листата на ПП-ДБ във Варна?
  • Моята кауза в политиката е Варна и България. Още преди началото на предизборната кампания у дома си казахме, че на Европейския парламент ще гледаме като на работно място. Просто работиш в Брюксел за България, а живееш във Варна. Евродепутатите не заминават за Брюксел, а работят там заедно с колегите си от другите държави-членки на Европейския съюз. През тези години успях да създам много добри отношения с колеги-евродепутати от Франция, от Испания, от Румъния, от Гърция и те знаят, че искам да върнем онзи блясък на Варна, който градът ни е определен да има – на морска европейска столица. Неотдавна дори президентът на Франция Еманюел Макрон препоръча Варна за летен туризъм в едно свое интервю в социалните мрежи, а аз му благодарих за красивата реклама на България.
  • Затова ли водещият кандидат на президента Макрон за европейските избори Валери Айе Ви изпрати видео обръщение с пожелание за успех?
  • Познаваме се с Валери от политическите срещи за „Обновена Европа”. Тя е много ерудирана, енергична, много борбена и аз също й желая успех, защото съм убеден, че съвместната ни работа в Европейския парламент само би била от полза за България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече