Румен Радев задейства партията си

0

• Президентът глади панталона, готов е да подаде оставка и да се яви на парламентарни избори
• Държавният глава обръща курса към Русия с движението си „Трети март”

Партийният проект на Румен Радев бавно, но много сигурно се подготвя и до края на втория му президентски мандат ще бъде напълно готов. Ако пък главите на политиците не уврат и не направят правителство в рамките на този парламент, държавния глава е готов да хвърли оставката и лично да оглави партията си, явявайки се на предсрочни парламентарни избори още през есента. А мандата му ще бъде довършен от вицето Илияна Йотова.

Това обясняват пред „Уикенд” отлично запознати с концепцията. Допълнителен тласък за рестартирането на проекта „Трети март” – името със сигурност ще е това, идва от фиаското на последните избори, на които партиите с малки изключения се сринаха, а едва 32 процента от избирателите излязоха да гласуват – позорен резултат, печален рекорд от десетилетия.
На „Дондуков” 2 вече потривали ръце, особено след като и  социолозите са единодушни, че в сегашните партии хората не виждат алтернатива и очакват нов проект. Дали обаче ще ги заплени „Трети март” и дали Румен Радев ще се превърне в поредния спасител е друг въпрос. Социолози смятат, че ако президента основе своя партия в момента и се яви на избори, за нея биха гласували не по-малко от 35% от хората, тоест може да се повтори ефекта от влизането на Симеон Втори в политиката преди 23 години.


Радев и верните му съветници са изчислили, че е по-добре да изградят постепенно проекта си и работят по него поне от година и половина. От друга страна, политическите анализатори около президента били убедени, че настъпва подходящо време да се радикализират окончателно обществените настроения и да бъдат тласнати към нова форма на управление. След поредицата извънредни избори – една президентска република ще даде повече стабилност. В крайна сметка това е стара мечта на Радев – да убие парламентарната демокрация в България да стане едноличен властелин по подобие на Путин в Русия. Само че не е ясно дали тези мечтания някога ще се сбъднат, понеже в страната тази форма на управление има колкото почитатели, толкова и опоненти.
Източниците ни казват, че ако датата на която ще се обяви новата партия, е под въпрос, вече е успешно решен основният въпрос – откъде да се намерят пари за „Трети март”. Разчитало се финансирането да дойде от мощни бизнесмени. Освен обичайните заподозрени – братята Бобокови, около държавния глава се формира и ново финансово лоби. Тези дни с много шум Румен Радев награди трима индустриалци с най-високото държавно отличие орден „Стара планина” – първа степен. Негови кавалери станаха проф. Цоло Вутов, проф. Николай Вълканов и Красимир Дачев. Мотивът да бъдат удостоени с ордена е  приносът им за икономическото развитие на страната. Цоло Вутов е управител и собственик на 50% от капитала на „Геотехмин” ООД и преди години още беше посочен като най-богатия човек в България. Николай Вълканов е бивш вицепрезидент на „Мултигруп” и инициалите му вече са поставени върху небостъргач, вдигнат редом до скромния офис на някогашната компания, пред която беше разстрелян собственикът й Илия Павлов. Красимир Дачев пък е известен като собственик на „Свилоза” в Свищов, а преди промените е бил юрисконсулт на Исмет Тюркмен, бащата на застреляния Фатик, доверено лице на някогашната ДС в трафика на оръжие и психотропни вещества.  


Любопитен детайл е, че указите на президента за ордените са издадени още преди години. Най-отдавна чака Цоло Вутов, защото той е одобрен като кавалер на „Стара планина” още през  2019 г. След това, през 2021 г., е удостоен Красимир Дачев и накрая през 2022 г. идва и признанието за Николай Вълканов. В закона не е посочен срок, в който президентът е длъжен да  връчи ордените. Много е странно обаче, че Радев се забърза да го направи точно сега, когато му трябват стабилни спонсори за неговия проект „Трети март”, коментират анализатори. И се снима с тримата точно около последните избори. Красимир Дачев дори високопарно обяви, че президентската институция е единствената, която работи ефективно в България.
Какво обаче ще получат българите, ако партията на президента все пак се случи? Първо, в нея той ще събере всякакви дребни леви формации, които се оказаха абсолютно незабележими. Някои дори не сега стигнаха до заветния 1%. Така че можем да очакваме при Радев да се прислонят лица като Ваня Григорова, Мая Манолова, хората от „Левицата”, дори съкрушените тотално войводи от ВМРО, в което на власт са русофилите, начело с Красимир Каракачанов – агент Иван на ДС. С партийното строителство в момента се занимавали Весела Лечева и мъжа й – скандалния тарикат Сотир Ушев, бившия правосъден министър в служебните президентски правителства Крум Зарков, както и Атанас Пеканов.


На второ място, партията на Радев ще отклони България от посоката, в която се опитва да върви през последните години. Според анализатори след като се провали битката с корупцията, вече се задава нова опасност и тя е точно завоят към „Руский мир”. По всичко личи, че съветниците на Радев си мечтаят Путин, след Украйна, да освободи и България и да я присъедини към Евразийския съюз, заедно с Белорусия и Казахстан.  
Да не забравяме, че Румен Радев навремето е открит за политиката от генерала от КГБ Леонид Решетников, а също и от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов с неговата масонска ложа „Ориент Слънце”, която се оказа свърталище на доста президентски протежета.
На трето място, да не забравяме, че чрез Радев, който е бивш шеф на авиобазата в Граф Игнатиево във властта се устроиха един куп военни. Дори запознати обясняват, че това ново военно лоби тихомълком подмени кадрите на бившата Държавна сигурност, част от които отпаднаха от играта и по чисто житейски причини, заради напредналата си възраст. Военните около Радев са от поколението, което във военните училища се е заклело във вярност към СССР и БКП. Формално част от другарите на президента, както и самият той, са завършили и академии на НАТО, но какво от това. Радев без свян, съвсем открито пропагандира руската гледна точка спрямо войната в Украйна.
От друга страна самият Леонид Решетников винаги е подчертавал в публичните си изяви, че България му е важна, понеже сме „ключ към Балканите”, плацдарм за влияние в съседите, понеже сме били исконно свързани с Матушка Русь, която ни освободила от 5-вековно робство. Затова за братушките от Кремъл е много важно кой ще управлява страната, която само едно Черно море я дели от Русия, а Москва вече има своя база в „Камчия”.    


На какъв електорат може да разчита новата партия „Трети март”?


Според експерти на онази част от обществото, която мечтае за   твърдата ръка, като гарант за стабилност в страната. Партията ще обере и гласовете на онези, които не искат излизане от ЕС, понеже им харесва да пътуват и работят в Европа, но са за вечна дружба и с Освободителката Русия. Така ще бъдат нулирани усилията на формации като „Възраждане” и „Величие” да събират патриотичния вот, понеже какво и да си мислим за Радев, все пак не е нивото на копейките и величията.
„Няма какво да се лъжем – партия на Радев, ако се появи сега, ще помете всички останали, и за отрицателно време ще се превърне в първа политическа сила. Все пак президента е с най-висок рейтинг. Смятам, че партия „Трети март” има всички шансове да вземе поне 35%, а дори и повече, на следващи парламентарни избори. Такъв проект ще обере електорат от всички големи парии – и ГЕРБ, и „Продължаваме Промяната”, и БСП, а най-вече – от „Възраждане”, новопоявилото се „Величие”, „Има такъв народ” и от невлезлите в парламента „Меч”, ВМРО и „Солидарна България”. Така в следващ парламент би имало едва 4 партии – „Трети март” на Радев, ГЕРБ, ДПС и „Демократична България”, разясни пред „Уикенд” известен социолог. Според него, напълно възможно е президентската група да има дори пълно мнозинство, необходимо за съставяне на правителство от 121 депутата, но по-реалистично е да събере между 100 и 110 мандата.
В крайна сметка България е изправена пред огромно предизвикателство. На 24 ноември 2016 г. Леонид Решетников казва в интервю пред българска телевизия: „Румен Радев може да изиграе забележителна роля и да бъде инструмент България да тръгне по пътя на самостоятелен избор, вън от НАТО и вън от Европейския съюз.” Дали пък генералът от КГБ не е някои наследник на Баба Ванга, високо тачена в Русия!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече