Идат шокиращи цени на тока

0

Новата методика за ценообразуването на електроенергията ще доведе до шокиращи сметки за ток и поредица от фалити, ако не бъде отменена, предупредиха пред “Труд news” енергийни експерти, които коментираха отворените писма на търговците на ток и тревожната позиция по темата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) до институциите у нас (виж карето б. р.).

От АИКБ, а преди дни и от Асоциацията на свободния енергиен пазар (АСЕП) и Асоциацията на търговците на Електроенергия в България (АТЕБ) отправиха апел за спешна намеса на всички компетентни органи за справяне със създалата се ситуацията във възможно най-кратък срок: “От решаването на този важен въпрос ще зависят финансовата стабилност на пазара и сигурността и бъдещето на българската енергетика като цяло”.

“След публикуването от независимия преносен оператор на 12.06.2024 г. на окончателните цени за балансираща електрическа енергия ставаме свидетели именно на проблеми, които се създават при фактическото прилагане на новата Методика. От така обявените крайни цени става ясно, че ценовите стойности за недостиг и излишък драстично се различават от предварително изнасяните до този момент прогнозни данни от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ЕАД”, описват сериозния проблем с цените на тока от индустрията.

Бизнесът е категоричен, че въпросните крайни цени са “необосновано високи от всички участници на електроенергийния пазар в България”.

От АИКБ дават пример, че в окончателния сетълмент за месец май са публикувани ценови стойности, отчитащи излишък до -2 684,50 лв./MWh и за недостиг – до 6 342,00 лв./MWh. Така окончателните разходи за балансиране за месец май 2024 г. на координаторите на балансиращи групи надхвърлят десетократно всички възможни прогнози и по своята същност представляват “категорично непредвиден и необезпечен търговски риск”.

Икономисти обясниха, че този риск идва и от обстоятелствата, които настъпват при вече действащи и изрядни търговски договори, сключени по време на действащата до месец май Методика на КЕВР. “Към проблема е необходимо да се добави и осъществяваната от координаторите дейност, към която в един много краен момент се прехвърля непосилна финансова тежест, която регулаторът очевидно все още не е оценил и съобразил при поредните драстични “ad hoc” промени в регулацията на електроенергийния сектор”, категорични са от АИКБ и директно заявяват: “Надяваме се, че Министерството на енергетиката на Република България и КЕВР ще вземат предвид изложените по-горе позиция и ще се съобразят с направените от АСЕП и АТЕБ съществени коментари и опасения, зад които застава и АИКБ в качеството си на представителна на национално равнище организация на работодателите”.

Индустриалците коментират в позицията си, че има и “сериозно нарушаване на всички предпоставки за осигуряване на еднакви условия на конкуренция”, при които електроенергийните предприятия да са подчинени на прозрачни, пропорционални и недискриминационни правила, такси и третиране, по-специално в областта на задължението за балансиране.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече