Децата на Политбюро: Къде са те днес

0

Въпреки специалните грижи, полагани за тях от най-ранна възраст, глезените деца на най-висшата номенклатура на БКП невинаги намират добра реализация в живота, показва разследване на „168 часа“.

Някои загиват млади под влияние на алкохол, а други, несвикнали да се борят сами в живота, в демократично време остават без работа. Но не са малко и тези, които се адаптират и развиват успешен бизнес.

Синът на Тодор Живков – Владимир, който страни от прожекторите през целия период на прехода, няма кой знае каква професионална кариера. В края на 80-те години той е започнал работа в асамблеята „Знаме на мира“, която спря да се провежда след 1989 г. Дирите му до 1994 г., когато започват процесите срещу баща му, се губят. Тогава регистрира фирма „Зардос-Владимир Живков“ ЕТ, но е прекратила дейността си през 2012 г. Компанията се е занимавала с търговия на дребно с парфюмерийни, козметични изделия и тоалетни принадлежности и се е помещавала на емблематичната софийска улица „Велико Търново“ №1.

Според хора от обкръжението му от дълги години синът на Тато не е бил добре с краката и затова години преди смъртта си през 2021 г. рядко излиза от вилата си на ул. „Секвоя“ в столичния кв. „Бояна“.

Евгения Живкова, която е дъщеря на друг член на Политбюро – Людмила Живкова, е добре позната на българското общество. Тя направи кариера на дизайнер на модни облекла, а също и политическа. Беше няколко мандата депутат от БСП, макар и да не е член на партията.

 Винаги е влизала в листата като част от гражданската квота. Като младо момиче тя била обградена от приятелки, които също са били деца или внучки на членове на Политбюро. Евгения била неразделна с дъщерята на Пенчо Кубадински – Боряна, и Бояна Българанова, чийто дядо е Боян Българанов.

Синът му и баща на Бояна – Любомир, почина. До 10 ноември 1989 г. е бил директор на държавно предприятие.

Другата приятелка на Евгения Живкова – Боряна Кубадинска, е адвокат и има и собствена кантора. Освен това е участвала в няколко фирми за продуцентска, рекламна дейност и хотелиерство заедно с племеницата си и съдружници индийци.

Брат й Пламен Кубадински първо започва с партийна кариера в БКП като секретар на Ленинския районен комитет на БКП в София. След това се ориентира към строителство, проектиране и бизнес за производство и търговия с промишлени и хранителни стоки, ресторантьорство и хотелиерство. Той е съсобственик на фирма „Арх арт“ и „Максим 1996“, показва справка в Търговския регистър. Пламен Кубадински е и един от собствениците на ресторант „Кипарис“, пред който беше пребит журналистът Огнян Стефанов.

Въпреки гръмкото си име синът на Андрей Луканов – Карло, от един месец е безработен. Но не се е регистрирал в бюрото по труда, защото получава хонорари, превеждайки на парче документи от руски език.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече