В БСП се готвят за разцепление на парламентарната група

0

Тихата битка между фракциите в БСП, която започна след оставката на Корнелия Нинова като партиен лидер, съвсем скоро може да премине в гореща война. Поддръжниците на Нинова в червената парламентарна група вече се готвят да действат самостоятелно във все по-вероятния случай, че групата им се разпадне.

Това пролича вчера, докато се обсъждаше проектът за новия правилник на Народното събрание във временната комисия, която го подготвя. Депутатът от БСП Георги Свиленски, който е приближен на Нинова, беше предложил от правилника да отпадне текстът, който забранява на депутатите да преминат към друга парламентарна група или да образуват нова такава, ако бъдат изгонени или напуснат собствената си група, или тя се разпадне. Ако тази разпоредба бъде заличена, това на практика би върнало „номадството“ – една позабравена практика, при която депутати прескачаха от група в група или образуваха нова такава, според политическата конюнктура.

Противниците на Нинова естествено се усетиха каква е целта на предложението и оказаха съпротива. Депутатът от БСП Иван Иванов, който е член на временната комисия за правилника, обяви вчера, че идеята на Свиленски не се подкрепя от червената група. „Ако искате, даже да не се занимаваме с него“, предложи Иванов, с което развесели колегите си в комисията, които бяха съвсем наясно с вътрешното напрежение сред социалистите. Те обаче го подкрепиха. „Номадството е показало, че не е правилна парламентарна практика. Даже се учудвам, тъй като колегата Свиленски дълги години е бил защитник на същата теза. Сега явно е размислил“, коментира с едва прикрита ирония Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС. „Г-н Свиленски занимава цялото Народно събрание с вътрешните проблеми на БСП и желанието им да отцепят половината група“, присъедини се и Павела Митова от ИТН.

По същия начин беше отхвърлено друго предложение на Свиленски в същата посока – на депутатите, които нямат група, задължително да се заделят места в постоянните парламентарни комисии. Това би позволило на такива депутати да запазят известно влияние върху законодателния и политическия процес. Идентично предложение беше направил и Калоян Методиев – друг приближен до Нинова депутат, който почти веднага след оставката й беше изгонен от групата на БСП, когато новите водачи на „Позитано“ 20 започнаха чистка.

В момента правилникът само допуска възможността депутати, останали без група, да получат места в комисиите. Това обаче никога не се случва – всеки парламентарист, който напусне своята група или бъде изгонен от нея, бива веднага прогонван от всяка комисия, в която членува. И сега парламентарните сили държат тази практика да се запази и веднага посякоха предложенията на Свиленски и Методиев.

Техните инициативи обаче показват ясно, че напрежението сред червените достига точката на кипене. От фракцията на Нинова твърдят, че срещу нея е извършен вътрешен преврат. Бившият лидер наскоро обяви, че 5 групи нейни противници са се обединили в опит да я отстранят от партията преди преките избори за председател на БСП, които ще се проведат през есента. Очевидно в момента нейните поддръжници търсят всяка възможност, за да останат политически фактор, особено в случай, че бъдат изгонени от парламентарната група.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече