„Летящият холандец“ на Вера Немирова  превзема Летния театър във Варна на 11 юли

0

Със специални визуални ефекти и впечатляваща сценография брилянтната оперна класика на Вагнер „Летящият холандец“ в режисура на Вера Немирова, съвместен проект с ММФ „Варненско лято“, излиза на голямата сцена на варненския Летен театър на 11 юли. Постановката направи премиерата си през ноември миналата година и веднага след това участва в ежегодния Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Спектакъла отново ще дирижира Светослав Борисов, а в главните роли ще влязат блестящите солисти София Солови, Деян Вачков, Валерий Георгиев, Гео Чобанов, Калина Жекова, Артьом Арутюнов.

Изтъкнатата ни оперна режисьорка поставя това заглавие в Театъра в Магдебург, Германия през 2017 г., но варненската версия надгражда предишната постановка с нов екип, нови внушения, доразвити образи и актуализирана сценография. В спектакъла технологиите се използват по много интересен начин – зрителите виждат излъчвана в реално време видеовръзка, чрез която общува Холандеца, а мултимедията на сцената разказва още една самостойна история от детството на главните герои. Костюмите на Павлина Ойстерхус по Том Муш визуално подчертават съвременно ситуираното действие. 

Прочитът на Вера Немирова както винаги е модерен и тя разполага в днешната действителност призрачната история за зловещо проклятие, което може да бъде победено само от истинска любов. В сюжета за саможертвата на моряшката дъщеря Сента, която носи покой на душата на осъдения да броди между живота и смъртта Холандец, са вплетени промените в битието ни след пандемията, дигитализацията на съвременното общество и селфи-културата на днешния ден. Режисьорският подход е силно психологически. „Сента се бори да промени тесния свят, в който живее, така че да може да го превърне в нова родина за Холандеца. Тяхната любов е неземна, тя е утопия. Превърне ли се в реалност, се разбива в материалния свят.“, казва Вера Немирова за драмата на основните персонажи.

Вълнуваща режисура, отличен солистичен състав и умело ръководство на оркестъра на Варненската опера от Светослав Борисов, номиниран за диригент на 2023 година в Германия – всичко това превръща тази сценична версия на една от най-добрите Вагнерови творби в неповторимо изживяване за публиката. Голямата открита сцена на Летния театър добавя мащаб към величието на операта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече