НОВО 20: Готвят арест за Доган?

0

Тежки дни настъпват за обитателя на Боянските сараи в столицата Ахмед Доган, разкриха за „Филтър“ два независими един от друг източника на изданието от службите. Според тях в момента текат няколко разследвания, след като в края на декември миналата година Ахмед Доган прехвърли активи на задлъжнелия към „Булгаргаз“ ТЕЦ „Варна“ на ново дружество, чийто мажоритарен собственик отново е почетният председател на ДПС. В най-лошия вариант за Доган можело да се стигне дори до ареста му, смятат нашите информатори, които допълват, че става дума за парични потоци в особено големи мащаби.

На 19 октомври миналата година Варненският окръжен съд разпореди да се издаде изпълнителен лист в полза на „Булгаргаз“, за да си прибере от Догановия ТЕЦ „Варна“ задължения в размер на 35,5 милиона лева, които с лихвите и разноските по делото надхвърлят 40 милиона. Първи тогава новината съобщи разследващият сайт „Бърд“.
През януари 2023 година, само няколко дена след изтичането на договора между ТЕЦ „Варна“ и „Булгаргаз“, в ДАНС е подаден сигнал с искане за разследване на възможно престъпно деяние срещу енергийната и национална сигурност на България. Последното е особено смущаващо, тъй като дълги години ТЕЦ „Варна“ е сред обектите, които държавата използва за функции като „студен резерв“ и производство на електроенергия за балансиране на енергийната система. След сигнала до ДАНС се разбира, че през 2022 година Догановият ТЕЦ не е плащал на „Булгаргаз“ и така е натрупал огромния си дълг.

Интересен детайл по време на делото е, че докато министър на енергетиката е Росен Христов, държавното дружество „Булгаргаз“ ЕАД не се е явило на едно от заседанията и така е пропуснало да спечели делото с неприсъствено решение, което влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване.

Втората линия, по която службите работят, са връзките на почетния председател на ДПС Ахмед Доган с арестувания общински съветник във Варна Сали Табаков, който минава за изключително близък негов човек. Табаков, когото местните активисти на Движението наричат Сали паша, бе арестуван в края на юни с обвинения за организиране и участие на корупционна схема в Министерството на образованието (МОН). Обвинения са повдигнати и на Захир Османов – тъст на Табаков. Османов обаче е оставен под домашен арест заради напредналата си възраст. Третият обвиняем по това дело е главният секретар на просветното министерство Албена Михайлова. Според прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията длъжностно лице от МОН съзнателно е сключило неизгодна сделка по поръчка за купуване на нови автомобили. При обиска в дома на Османов са открити 547 хиляди евро и 50 хил. лева, а в дома на Сали Табаков – 510 хил. евро, 320 хил. лева и 272 златни монети, оценени на 1,1 милиона лева.

Сали Табаков е брат на бившия депутат от ДПС и някогашен кмет на Дулово Митхат Табаков. През 2014 година той влезе в затвора заради 5-годишна присъда, дадена му за престъпления с обществени поръчки. Разследващите още работят по схема, свързваща Сали паша и бившия митничар Даниел Славов, по-известен в ъндърграунда като Дидо Дънката. Двамата имали схема за заграбване на апетитни парцели във Варна. Дали всичко е ставало с благословията на Ахмед Доган, предстои да установят разследващите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече