ШОК! Вижте откъде идват яйцата и пилешкото

0

Внасяме все повече пилешко месо и яйца у нас, показват данните на Министерството на земеделието и храните. През 2023 г. в страната са внесени 5516,9 тона (около 92 млн. броя) пресни кокоши яйца с черупки за консумация, което е близо два пъти повече спрямо предходната година. Освен с конкурентните цени по вноса този ръст се обяснява донякъде с пониженото производство на яйца към края на 2023 г. заради огнищата от птичи грип, обясняват експертите от ведомството. Макар да нараства чувствително на годишна база, импортът на цели пресни яйца за консумация продължава да представлява сравнително нисък дял от потреблението в страната – около 9% за 2023 г.

При доставките от ЕС е налице увеличение с 10,6% спрямо предходната 2022 г., като количествата от Полша и Гърция са съответно с 38,6 и 23% повече, докато тези от Румъния спадат с 19,4%. Осъществен е и известен внос от Латвия, Германия и Унгария. За разлика от предходните няколко години през 2023 г. е отчетен и внос на пресни кокоши яйца за консумация от Украйна в размер на 2,4 хил. тона, благоприятстван от временната либерализация на търговията на ЕС с Украйна, действаща от юни 2022 г. Вносът на пресни яйца продължава да расте и през тази година.

След относително запазване през 2022 г. през 2023-та вносът на пилешко месо в страната бележи възходящ тренд. В рамките на единадесетте месеца на 2023 г. са внесени общо 91 299 тона прясно, охладено и замразено пилешко месо – с 12,6% повече на годишна база, почти изцяло от държави членки на ЕС. Предпоставка за това е по-високото предлагане на пилешко месо в ЕС през годината на конкурентни цени. Най-големи са количествата, влезли от Румъния, Унгария, Гърция, Нидерландия и Полша, следвани от Германия, Словакия и др.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече