Тайните на „Величие“

0

Все още не е ясно какъв законодателен потенциал имат депутатите от партията сензация на последните избори, но „Величие“ и нейните идеолози всеки ден произвеждат новини. И така попадат в централните информационни емисии, което може би е и цел на новата формация. Депутатите й, които са привърженици на силовите спортове и патриотичната твърдост, са под угроза да се разцепят още на старта на 50-ия парламент.

Миналата седмица идеологът на „Величие“ Ивелин Михайлов заяви, че 5–6 от народните представители могат да бъдат изключени заради съмнение, че са гласували с ГЕРБ и ДПС. Става дума за ситуацията, при която с помощта на всички 13 гласове на депутатите от „Величие“ Анна Александрова от ГЕРБ беше избрана за председателка на временната комисия за изработване на правилник на Народното събрание. Собственикът на „Исторически парк“, който призна, че има заплахи за живота му, отправи заплаха на събор край с. Неофит Рилски, където събра поне 3–4000 симпатизанти.

Михайлов определи гласуването с ГЕРБ и ДПС като предателство. Част от депутати отрекли, че са се поддали на врага, но друга част са посочили, че това е политика.
За да съществува една партия, й трябват най-малко 10 депутати, а в момента „Величие“ има 13. Ако се изключат 6 души, това означава, че формацията се разпада, и ако те гласуват с ГЕРБ и ДПС, е възможно и да се състави правителство.
Кои са всъщност излъчените от „Величие“ депутати, чиято лоялност е поставена под съмнение още на старта на парламента.

Нито един от 13-те депутати на партия „Величие“ няма ръководен пост в структурата й, показа проверка на „Филтър“. Това е прецедент за всички парламентарни сили в историята на България. В 50-ото народно събрание влязоха хора като уволнения от НСО подполковник и любител на конспирации Николай Марков, естрадната звезда Етиен Леви, рейнджър от Ирак и Афганистан, търговец на лекарства с договори за милиони с болници и няколко напълно неизвестни странници с любопитни факти в биографиите.

Лидерите на всички останали партии, както и членове на националните им органи са депутати, после стават министри и дори премиери. В листите им има и места за гражданска квота. Но „Величие“ е точно обратното, което показва, че партията е направена набързо, че е проект на кукловоди и е на политическата сцена за малко. Идеологът Ивелин Михайлов не беше дори кандидат за депутат. Няма го и в ръководството на „Величие“. Там обаче е брат му Милен, който е напълно неизвестен. С него в централния съвет на партията е Петко Кукалов – възрастен човек, който е ползван за придобиване на имоти в селата Ветрино и Неофит Рилски, които сектата „Исторически парк“ превзема от няколко години насам.

Друг странен човек е Стойко Бозуков от Смолян. Той е ексцентричен учен, който преди десетилетие

заедно с приятели организираше курсове по съблазняване на жени, организиран от неговия клуб

на практикуващи и фенове на невро-лингвистичното програмиране. Нелепите събития и още по-странният Стойчо са предизвиквали повече присмех, отколкото интерес в заблудената публика, става ясно от публикациите в интернет.

За разлика от ръководството на партията, депутатите на „Величие“ не са случайни. Двигателят е Виктория Василева, която беше избрана и за зам.-председател на парламента. Тя е единствената с политически опит от всички „величия“. А според колегите й в Народното събрание присъствието й не е случайно. Точно Василева има опит в изграждането на партийни структури и намиране на хора за листите.

Кариерата на дамата от Русе тръгва още през 90-те години, когато е член на СДС и шеф на младежката структура. Става депутат през 1997 година под крилото на Христо Бисеров. След падането на Костов от власт следват няколко години в анонимност. Завръща се в голямата игра през 2016 година, когато помага на „Шоуто на Слави“ за референдума, който инициираха тогава. Забелязал организаторските й качества, лично Слави Трифонов я привлича на работа в компанията си, а след това я прави двигател и на партията си „Има такъв народ“ като главен секретар.

През 2021 година три пъти е избирана за депутат от листата на партията на Слави

и четвърти път през 2022 г., когато структурата му се разцепи. Виктория Василева напусна тихо, за разлика от Радостин Василев и много други. Изненадващо се появи на политическата сцена с новия проект „Величие“. При регистрирането на листите на партиите месец преди изборите никой не обърна внимание, че се завръща в голямата политика. Днес отново е заместник-председател на Народното събрание. Водещата роля на Виктория Василева в проекта „Величие“ вече породи слухове из кулоарите на парламента, че генезисът на партията и тази на Слави Трифонов е един. Влизането на Виктория Василева в парламента не е случайно. Друга дама обаче седна на депутатската банка изненадващо и за самата нея. Това е Лариса Савова от Чепеларе, която беше втора в листата на област Смолян. Водач и избран депутат там беше Кристиан Карабельов, но той се отказа от депутатското място. Бил изненадан от резултата и не искал да се мести в София, а да е до семейството и бизнеса си в Смолян. Тогава удари часът на подгласничката му Лариса. Майката на новата депутатка е украинка, но

тя е останала в листата въпреки прокремълската риторика в предизборната кампания

на „Величие“. Бащата на Лариса е първият лидер на СДС в Чепеларе, а чичо й Иван сега е шеф на ДСБ в градчето. Брат й Крум е четвърти в листата от Смолян. От много години Лариса Савова работи като стюардеса за авиолиниите на Обединените арабски емирства, а в социалните мрежи се представя за мениджър на компанията.

За разлика от Савова, колегата й депутат от „Величиe“ Георги Куков е добре познат в бизнес средите у нас. Той е фармацевт и крупен бизнесмен, който продава лекарства за милиони на държавни и общински болници. Фирмата му „Прохелт“ има договори за 217 милиона лева за доставка на медицински изделия и консумативи за последните 20 години с различни лечебници и е една от големите в бизнеса.

Павлин Петров е друг от новите депутати на „Величие“ с биография в бизнеса. Научава, че ще е народен представител, на 12 юни, когото навършва 57 години.

Той е счетоводител, работил за „Биохим“, „Инвестбанк“ и „Хеброс банк“.

В последните години е финансов директор в голямата компания за метални конструкции „Лидер Строй монтаж“, която има производствена база в Павликени. Затова Петров е кандидат от Велико Търново. Фирмата, работодател на депутата, е тясно свързана с „Исторически парк“ на Ивелин Михайлов, показа проверка на „Филтър“. Собственик е варненският бизнесмен Борислав Ганчев. Той и Ивелин Михайлов са съдружници във фирма от 2023 година. Дружеството строи обекти на Михайлов в община Ветрино.

Свързана с „Исторически парк“ е друга депутатка – Ирена Негинова. Младата дама е редовен участник на сбирките в „Исторически парк“ и е приближена на идеолога Ивелин Михайлов. До влизането си в Народното събрание е собственик и управител на две компании, свързани с бизнеса на Михайлов – „Исторически къщи“ ЕООД и „Исторически храни и напитки“ ЕООД. Днес са прехвърлени на подставено лице. В миналото Ирена Негинова е била фен на „Възраждане“, показва справка във фейсбук профила й. Сега ще е секретар на парламентарната група на „Величие“. Подполковникът Николай Марков ще е председател, а заместници са Георги Куков и Дарин Георгиев.

Силовакът Дарин Георгиев свързан с министър на Радев

Той тренира прословутата паравоенна структура на „Исторически парк“ и е написал във Фейсбук, че работи в ада

Народният представител твърди, че е охранявал кораби, преминаващи край Сомалия

Един от най-ексцентричните депутати, избран от Пловдив-област, е снажният Дарин Георгиев. Той се представя като дипломиран психолог и бивш разузнавач от Съвместно командване на специалните операции, но няма официална информация за това. Твърди, че е работил като наемник в Ирак и Афганистан, а също и че се е занимавал с охрана на кораби, преминаващи край Сомалия.

Иначе във фейсбук профила си здравенякът е написал I work in hell (Работя в ада). Това е човекът, който тренира прословутата паравоенна структура на „Исторически парк“. Георгиев е бил и кандидат за депутат от БНО на изборите през април 2023 г. С регистрацията на тази партия Васил Божков се яви на избори за първи път през 2021 година. Последната работа на Дарин Георгиев е като шеф на сигурността във ФК „Ботев“ (Пловдив). След поредния побой над феновете на отбора собственикът Антон Зингаревич започна да прави частна гвардия от руски тип. Преди това двама от лидерите на агитките бяха арестувани като шефове на въоръжена банда за тормоз над феновете.
Пребиваването на Дарин Георгиев в отбора съвпада с идването на новия адвокат на „Ботев“ (Пловдив). Това е бившият вътрешен министър от последните два служебни кабинета на Румен Радев Иван Демерджиев. Дарин Георгиев и Иван Демерджиев неведнъж са виждани на трибуните на стадиона в компанията на Зингаревич.

Слави, ПП-ДБ и „Възраждане“ станаха донори на сектата

В листите на „Величие“ има и хора от други партии, които не влязоха в парламента. Водачът в Перник Юлиан Атанасов е кадър на „Има такъв народ“, където е била и моторът на „Величие“ Виктория Василева. Атанасов беше един от тези, които рано напуснаха Слави Трифонов. Преди да се влее във „Величие“, беше кандидат за общински съветник от сдружението, което издига Станислав Владимиров за втори мандат като кмет на Перник.

Водач в Силистра беше бившият депутат на „Продължаваме промяната“ Стоян Георгиев, но не успя да събере гласове за влизане в 50-ото народно събрание. В началото на май, месец преди изборите, Георгиев обяви, че напуска партията на Кирил Петков и Асен Василев, но без подробности. Оказа се, че е станал част от отбора на Ивелин Михайлов. Водачът във Видин Радослав Живков е дългогодишен общински съветник от Съюза на свободните демократи в Белоградчик. В парламента влезе обаче друг политически номад – Радостин Колев. Досега той беше общински съветник в Поморие като представител на местна коалиция, която обединява ПП-ДБ, ИТН и „Земеделски народен съюз“. Беше избран със силен преференциален вот, както и на парламентарните избори, когато беше водач на „Величие“ в Бургас. Челни места в листите заемаха и кадри на „Възраждане“. Един от тях е финансовият експерт Йордан Мицикулин, който не успя да влезе от първото място в Пазарджик.

Източник: Филтър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече